Ushqimi i shëndetshëm – rruga juaj për një jetë më të shëndetshme

Ushqimi i shëndetshëm – rruga juaj për një jetë më të shëndetshme

Ushqimi i shëndetshëm dhe mbi të gjitha i ekuilibruar është një temë që shumë autorë e kanë trajtuar tashmë pak a shumë në detaje. Dhe mund të shpenzoni orë të tëra për të.

Ne duam t’ju japim sa më shkurt disa këshilla, se si mund ta bëni dietën tuaj ditore pak më të shëndetshme dhe kështu të bëni diçka të mirë për trupin tuaj.

Një dietë e ekuilibruar është e rëndësishme në mënyrë që trupi i njeriut të furnizohet me të gjitha lëndët ushqyese të nevojshme për të arritur performancën më të mirë të mundshme. Gjithashtu siguron që të gjitha organet të furnizohen në mënyrë adekuate dhe për këtë arsye plotësisht funksionale, në mënyrë që të ketë energji të mjaftueshme për ditën.

Kjo i shërben jo vetëm mbështetjes së pastër jetësore, por shumë më tepër një sistemi imunitar të fortë, i cili gjithashtu është në gjendje të shmangë sëmundjet ose t’i luftojë ato në rast dyshimi.

1.     Merrni kohën tuaj: Kjo do të thotë jo vetëm që ju duhet të uleni për të ngrënë në mënyrë që ta merrni me vetëdije, por gjithashtu që duhet t’i përtypni vaktet tuaja tërësisht. Studimet kanë vërtetuar se njerëzit që han per tu ngopur  kanë më shumë gjasa të jenë mbipeshë ose të kenë presion të lartë të gjakut. Nëse nuk është koha për një vakt të ekuilibruar, hani vetëm disa kafshata. Përtypja ngadalë dhe e shpeshte  siguron që trupi të furnizohet mjaftueshëm me lëndë ushqyese dhe të vëreni në kohë kur jeni të ngopur. Pra shmanget “ngrënia e tepërt”.

2.     Hani vetëm kur jeni të uritur: Kjo përfshin ndalimin kur jeni të ngopur, pavarësisht se sa e shijshme është ushqimi. Është e rëndësishme të dëgjoni sinjalet e trupit tuaj kur e bëni këtë. Nuk jeni person i mëngjesit? Nuk ka problem. Përgatitni mëngjesin në shtëpi dhe merrni me vete nëse nuk keni dëshirë të hani në shtëpi.

3.     Sa vakte në ditë ju nevojiten varet nga ju: JU vendosni nëse preferoni të hani disa vakte të vogla në ditë apo disa të mëdha. Përsëri. Kushtojini vëmendje trupit tuaj dhe sinjaleve të tij dhe veproni në përputhje me rrethanat. Është gjithashtu e rëndësishme të ndiqni rregullin nr. 2. Nuk ka avantazhe apo disavantazhe shëndetësore nëse hani disa porcione të vogla në ditë.

4.     Mrekullia e ujit: Dihet gjerësisht se trupi i njeriut përbëhet kryesisht nga uji (50-80%). Prandaj, kjo duhet të jetë zgjedhja e parë kur bëhet fjalë për zgjedhjen tuaj të pijeve në një dietë të shëndetshme. Duhet të siguroheni që të mos jenë pije të ëmbla ose me sheqer, por ujë të pastër. Ju gjithashtu duhet të filloni ditën tuaj me një gotë ujë, ai ndihmon në nxjerrjen e mbetjeve të grumbulluara gjatë natës dhe stimulon tretjen. Rekomandohet të pini gotën të paktën dhjetë minuta para mëngjesit.

5.     Ndaloni/zvogëloni sheqerin: sheqeri dhe ushqimet me sheqer (karamele, kos frutash, ëmbëlsira, etj.) janë treguar se kontribuojnë në sëmundjen dhe zhvillimin e sëmundjeve. Përfitimet e një diete (pothuajse) pa sheqer; përqendrim më i mirë, më pak sëmundje kronike, rritje e performancës. Gjithsesi, ekziston mundësia që ta trajtoni veten me diçka të ëmbël. Për shembull, ëmbëlsira të shëndetshme ose çokollatë shtëpie e bërë nga përbërës të shëndetshëm. Në internet mund të gjeni shumë receta që mund t’i ndiqni.

6.     Trajtojeni veten me ushqime të papërpunuara: ushqimet e papërpunuara ju ofrojnë juve dhe trupit tuaj një sasi të pabesueshme lëndësh ushqyese dhe substancash jetike. Rekomandohet që të hani dy racione fruta dhe tre racione perime në ditë. Një porcion mund të quhet edhe një grusht. Megjithatë, nuk është e nevojshme t’i kushtoni rëndësi sasisë së perimeve, sepse ato nuk ndikojnë në nivelin e sheqerit në gjak.

Nëse dëshironi të mësoni më shumë rreth ushqyerjes dhe asaj që ju përshtatet më mirë për ju dhe nevojën tuaj, thjesht pyesni një nga mjekët tanë të myTeleDoc.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Add Comment

Name

Email

Website