Dhimbje muskulore – mos lejoni që t’ju ndalojë!

Dhimbje muskulore – mos lejoni që t’ju ndalojë!

Shumë njerëz janë të njohur me ndjenjën kur, pas një stërvitjeje të fortë fizike, zgjohen me dhimbje në të gjithë trupin, madje edhe në ato muskuj që nuk e dinin se ekzistonin. Kjo lloj dhimbjeje quhet dhimbje muskulore dhe termi i saj mjekësor është dhimbje me fillimin e vonuar të muskujve (DOMS)..Kjo do të thotë, muskujt tanë nuk lëndohen gjatë stërvitjes, por ato lëndohen pas njëfarë kohe – zakonisht pas një dite ose disa ditësh. Në këtë gjendje ju as nuk dëshironi të ngjiteni shkallët, duke mos folur për më shumë stërvitje. Megjithatë, kjo nuk është një qasje që do të jetë e dobishme për trupin tonë.

DOMS është një reagim natyral i muskujve ndaj një ngarkese të pazakontë. Në muskuj shfaqen çarje mikroskopike, të cilat shkaktojnë dhimbje dhe inflamacion. Por për shkak të kësaj dhimbjeje, ata rriten dhe bëhen më të fortë. Kjo do të thotë, këto ndjesi të pakëndshme dëshmojnë për përfitimet e stërvitjes për trupin tonë.

Metodat e vetë-ndihmës:

Është e pamundur të heqësh qafe shpejt DOMS, por mund të reduktosh dhimbjen duke rritur rrjedhjen e gjakut në muskujt e lodhur. Kjo arrihet me një masazh, i cili mund të bëhet me një masazhues me rul, ose mund të bëni një masazh terapeutik profesional.

Gjithashtu, ushtrimet e rregullta fizike, por jo një ngarkesë e madhe, mund të çojnë në uljen e intensitetit të dhimbjes. Stërvitja në shtëpi, ecja, çiklizmi, shtrirja mund të ndihmojnë në përmirësimin e gjendjes fizike pas një stërvitje të vështirë.

Qëndrimi në shtëpi dhe shtrirja në shtrat është sigurisht më e lehtë dhe më e këndshme, por kjo vetëm sa mund ta përkeqësojë situatën, sepse një qëndrim i gjatë në një pozicion mund të çojë në një dhimbje të shtuar të muskujve. Prandaj, në rastin e DOMS, zgjidhja më e mirë është të zgjidhni ushtrime aktive, dhe herën tjetër muskujt do të mësohen me ngarkesën, gjë që do të çojë në një gjendje më pak të lënduar në mëngjes pas stërvitjes.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Add Comment

Name

Email

Website