Depresioni – Le të flasim për të

Depresioni – Le të flasim për të

Njerëzit me depresion jane te terhequr  dhe zakonisht janë të shqetësuar. Mund të shfaqen edhe simptoma fizike, të tilla si humbja e oreksit ose dhimbje. Ka lloje të ndryshme të depresionit. Ju mund të mësoni më shumë rreth tyre këtu në blogun tonë.

Çfarë është depresioni?

Depresioni është një sëmundje mendore që mund të shfaqet në ankesa të shumta. Një humor i vazhdueshëm depresiv, frenimi i dëshirës dhe të menduarit, humbja e interesit dhe simptoma të ndryshme fizike duke filluar nga pagjumësia tek çrregullimet e oreksit e deri te gjendjet e dhimbshme janë shenja të mundshme të depresionit. Shumica e të sëmurëve ushqejnë mendime për vetëvrasje herët a vonë dhe 10 deri në 15% e të gjithë pacientëve me faza të rënda depresive të përsëritura vdesin nga vetëvrasja.

Si  ta di nëse kam depresion?

Diagnoza e saktë është parakushti kryesor për terapinë adekuate. Një diagnozë e plotë psikiatrike përbëhet nga intervista e ekzaminimit, ekzaminimi fizik dhe masa të ndryshme shtesë (p.sh. procedurat laboratorike, aparatura, testet). Biseda e drejtpërdrejtë midis mjekut dhe pacientit është thelbi i një ekzaminimi psikiatrik dhe është thelbësor për vendosjen e një diagnoze.

I gjithë informacioni së bashku, i cili shpesh plotësohet me detaje nga të afërmit (anamneza e jashtme), përfundimisht i jep psikiatrit më shumë informacion për sëmundjet ekzistuese. Kjo ndodh sepse sëmundje të ndryshme mendore mund të ndodhin tek i njëjti person në të njëjtën kohë. Kjo quhet komorbiditet. Nëse sëmundjet organike janë gjithashtu të pranishme përveç një ose më shumë sëmundjeve mendore, kjo i referohet si multimorbiditet.

Sot, diagnozat psikiatrike bëhen në bazë të marrëveshjeve ndërkombëtare – fillimisht pa thënë asgjë për shkaqet e sëmundjeve. Sistemet diagnostikuese klasifikojnë sëmundjet mendore sipas simptomave të tyre, d.m.th. ata përshkruajnë vetëm pamjen e tyre dhe nuk bëjnë asnjë deklaratë për shkakun e një sëmundjeje. Përmbajtja e sistemeve diagnostikuese është një grup simptomash të vendosura nga ekspertët për t’i bërë diagnozat të riprodhueshme dhe për të lehtësuar shërimin.

Mjekimi

Shumë prej të prekurve nuk kërkojnë kujdes mjekësor, qoftë nga injoranca, nga shtypja apo nga ndjenja e turpit. Megjithatë, shpesh, depresioni nuk njihet nga mjeku i përgjithshëm për shkak të pamjes së tij të larmishme. Përveç ekspertizës mjekësore, nevojitet një përvojë e madhe psikiatrike për të diagnostikuar shpejt dhe me besueshmëri depresionin.

Pasi të bëhet diagnoza e saktë, situata është gjithçka tjetër veçse e pashpresë.

Opsionet e trajtimit për çrregullimet ose sëmundjet mendore janë jashtëzakonisht të ndryshme, ku psikoterapia dhe farmakoterapia formojnë dy shtyllat kryesore të trajtimit. Në cilin nga këta dy komponentë vendoset fokusi i trajtimit varet nga natyra dhe ashpërsia e çrregullimit ose sëmundjes.

Vitet e fundit, psikoedukimi është bërë gjithashtu një komponent i rëndësishëm terapeutik për trajtimin medikamentoz dhe psikoterapeutik të çrregullimeve individuale, duke ofruar edukim të synuar dhe informacion rreth çrregullimit/sëmundjes.

Përveç kësaj, ekzistojnë një sërë procedurash terapeutike plotësuese, të tilla si psikoterapia, teknikat e relaksimit dhe terapia profesionale.

Mënyra se si bashkohen modulet individuale të terapisë varet nga aspekte të ndryshme, të tilla si lloji dhe ashpërsia e një sëmundjeje ose çrregullimi, dëmtimet që lidhen me sëmundjen, por edhe preferencat personale që ka një pacient dhe cilat aftësi i nevojiten pacientit për të qenë në gjendje të përballen me sëmundjen.

Se cilat terapi dhe metoda të trajtimit mbështetës janë të përshtatshme në raste individuale mund të vendoset së bashku me specialistin e psikiatrisë dhe psikoterapisë.

Në dekadat e fundit është bërë shumë sa i përket terapisë dhe më shumë se 80% e pacientëve mund të ndihmohen në mënyrë permanente dhe me sukses. Prandaj, është e rëndësishme që popullata e përgjithshme të ndërgjegjësohet dhe të edukohet rreth kësaj teme: Depresioni mund të prekë këdo, pavarësisht nga mosha, gjinia dhe statusi social.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Add Comment

Name

Email

Website