Sulm paniku- Po tani? 

Sulm paniku- Po tani? 

Frika është një reagim i natyrshëm i trupit ndaj një situate të rrezikshme dhe shërben për të shpëtuar potencialisht jetën tonë, sepse na siguron që të jemi më të kujdesshëm dhe të aftë për të vepruar. Por, çfarë ndodh kur frika merr përsipër dhe kufizon jetën? Krizat e panikut janë një formë e çrregullimit të ankthit. Është një nga sëmundjet mendore më të zakonshme.  
 
 

Çfarë është një sulm paniku? 

Ata zakonisht dalin nga hiçi dhe shpesh zhduken po aq shpejt sa dukeshin, por për ata që vuajnë ndihet si një përjetësi. Gjatë një sulmi paniku, trupi ynë beson se jemi në rrezik dhe kjo manifestohet në simptoma ndonjëherë të rënda fizike dhe psikologjike. Në përgjithësi, çdokush mund të ketë një atak paniku në jetën e tij, pavarësisht nëse është shumë i ndjeshëm apo shumë i sigurt në vetvete. Megjithatë, ka njerëz që vuajnë nga çrregullimi i panikut dhe vuajnë nga sulme të përsëritura e të rënda. 

Cilat janë simptomat? 

Këta janë po aq të ndryshëm sa njerëzit që marrin një sulm paniku dhe nuk ka dy sulme të ngjashme. Megjithatë, ka disa gjëra tipike që mund t’i njihni në lidhje me një sulm paniku. 

 • Shkurtimi i frymës 
 • Një zemër garash ose palpituese 

 • Djersitje 
 • Dridhje 
 • Nausea 
 • Turbullim/dridhje vizuale 
 • Ngushtim i kraharorit/fytit 

 • Marramendje 
 • Mpirje/mpirje në gjymtyrë 
 • Ndjenjat e jorealitetit dhe të çudisë 

Shumica e krizave të panikut zgjasin maksimumi 30 minuta dhe kalojnë vetë. Ata shpesh fashiten pas disa minutash. Megjithatë, ka përjashtime ekstreme ku ato zgjasin për disa orë. 

Ndihmë e menjëhershme për sulme paniku! 

Në përgjithësi, nuk ka zgjidhje absolute për një sulm paniku, pasi çdo person është i ndryshëm, por ka disa këshilla për t’i kundërshtuar ato. 

 1. frymëmarrja: përqëndrohu në frymëmarrjen tënde, një truk i provuar është frymëmarrja 4 -7 -8. Thithni hundën dhe numëroni deri në 4, mbani frymën dhe numëroni deri në 7, pastaj nxirreni ngadalë përmes gojës dhe numëroni deri në 8. Përsëriteni derisa të qetësoheni. Duke nxjerrë jashtë për një kohë të gjatë ju qetësoni sistemin nervor dhe do të merrni përsëri ndjenjën e kontrollit. 
   

 1. Grounding: qëndroni aty ku jeni dhe përpiquni t’i rezistoni refleksit të fluturimit, kjo është e vështirë, por efektive. Përqendrohu që t’i mbash fort të dyja këmbët në dysheme ose nëse je ulur, mbaji duart të sheshta në dysheme. Përpiqu të përqendrohesh te dyshemeja ose te karrigia ku je ulur.  
   

 1. Thuaj «ndal»: Përpiqu të jesh i vetëdijshëm se po kalon një krizë paniku dhe se trupi po reagon ndaj stresit ose ankthit. Kuptoje se kjo do të kalojë së shpejti. Ndërkohë, mund të ndikojë në mënyrën e të menduarit duke thënë «ndal» me zë të lartë ose duke imagjinuar një shenjë ndalese. Kjo është një metodë nga terapia kognitive e sjelljes për të thyer karroseli i mendimit. 
   

 1. Uji: Nëse keni një lavaman aty afër, spërkatni me ujë fytyrën ose kalojeni mbi parakrahët. Uji i ngrohtë ngadalëson rrahjet e zemrës. Gjithashtu, uji në lëkurë do të të shpërqendrojë nga gjërat që të trembin. 
   

 1. Ushtrimet: Gjatë një sulmi paniku, trupi ndërton shumë energji për ikjen e mundshme që po përpiqet të arrijë. Mund ta heqësh këtë me anë të ushtrimeve dhe të heqësh dorë nga energjia e tepërt. Përpiqu të vraposh shpejt, duke bërë kërcime ose squats. Ushtrimet e rregullta mund të të ndihmojnë edhe të përballosh ankthin dhe depresionin për një kohë të gjatë. Nëse je jashtë dhe nuk ke mundësi të bësh ndonjë ushtrim, mund të provosh edhe të shtrëngosh grushtat. Numëro ngadalë deri në 5 dhe pastaj lëshoje, kënaqu me çlodhjen që vjen më pas. Nëse kjo nuk mjafton, mund të bësh të njëjtën gjë me gishtërat e këmbës në të njëjtën kohë për të hequr qafe energjinë e tepërt. 
   

 1. drejto mendimet e tua: fol me një mik. Gjëja më e mirë për të bërë është të flasim për gjëra krejtësisht të parëndësishme. Kur askush nuk është përreth, shikoni një fotografi në mur, numëroni gjëra rreth jush që janë një ngjyrë e caktuar. Nuk ka rëndësi se çfarë, për aq kohë sa përqendrohesh në diçka tjetër jashtë mendimeve të tua kaotike. 

Çfarë ndihmon për një kohë të gjatë kundër krizave të panikut? 

Mënyra juaj e jetesës mund të ndikojë ndjeshëm në atë se sa të prirur jeni ndaj sulmeve të panikut. Droga, nikotina, kafeina ose alkooli, për shembull, mund të rritin panikun. Prandaj, nëse jeni të prirur për kriza paniku, duhet t’i shmangni këto substanca. Të flesh sa duhet, të hash një dietë të shëndetshme dhe të bësh ushtrime të rregullta, gjithashtu do të nxitësh një mendje të shëndetshme dhe do të të bëjë të fortë kundër ankthit. 

Megjithatë, nëse sulmet e panikut ndodhin më shpesh, kjo mund të çojë në një “frikë nga frika”, në të cilën të prekurit nuk guxojnë më të bëjnë disa gjëra ose të vizitojnë vende të caktuara. Kjo mund të çojë në izolim shoqëror, i cili nga ana e vet mund të çojë në depresion, çrregullime të gjumit ose probleme të tjera.  

Nuk duhet të kesh frikë të takosh një mjek herët dhe të marrësh këshilla. 

Mjekët tanë në myTeleDoc gjithashtu mund t’ju ndihmojnë të kuptoni dhe të përballoni krizat e panikut, dhe ju mund të bëni një takim me një specialist nga rehatia e shtëpisë suaj.